Părinții unui băiețel de un an și opt luni, originari din Maramureș și stabiliți de mai mulți ani în Marea Britanie, au refuzat să accepte condițiile pentru ceremonia de botez a copilului lor, impuse de un preot român de la Biserica Ortodoxă Română din Eastham, o suburbie a Londrei.
Astfel, ei au fost nevoiți să caute alternative pentru a-și creștina copilul, din cauza acestor cerințe considerate cel puțin neobișnuite.
Concret, ei nefiind căsătoriți, preotul paroh le-ar fi solicitat părinților să semneze un angajament scris prin care să se oblige să-și unească destinele în biserică până la o dată anume. Apoi, li s-ar fi cerut nașilor o adeverință de spovedanie, alături de o taxă pentru ceremonie.
„Ce m-a deranjat cel mai tare e (…) acea declarație cu intenția de căsătorie (…) Dacă nu mă căsătoresc până la data de… ce se întâmplă? Tu ca preot mergi, spui o rugăciune și spui – ia duhul sfânt de la acest copil că părinții lui nu s-au căsătorit? E pur și simplu o aberație!”, a precizat mama copilului, pentru Știrile Pro TV.
O altă condiție controversată a fost impusă în legătură cu nașii care, nefiind din zonă, nu au putut participa la spovedanie.
„I-am spus că nașii nu sunt din zonă și nu pot veni la spovedit și dânsul a zis atunci să meargă unde pot și să aducă adeverință că s-au spovedit, altfel nu ne botează copilul”, a declarat și tatăl copilului.
Mai mult, familia a susținut că i s-a cerut bani pentru botez, cu taxe diferite în funcție de circumstanțe, deși pe pagina online a bisericii nu există menționată nicio taxă, ci doar un apel la ajutor financiar pentru susținerea bisericii și acoperirea cheltuielilor cu chiria și întreținerea.
Preotul ar fi cerut 150 de lire pentru un botez alături de mai mulți copii sau 250 de lire sterline pentru ca doar familia bebelușului să participe la ceremonie.
Preotul paroh a refuzat să comenteze acuzațiile ce i se duc, spunând doar că „(…) dacă există nemulțumiri de ordin liturgic, acestea se reclamă la forul superior al Bisericii, unde își pot găsi și soluționare.”
În urma acestei situații tensionate, familia a ales să caute sprijinul unui alt preot român, la o distanță mult maimare de casă, pentru a-și boteza copilul.
Și, dacă inițial acesta a acceptat să oficieze ceremonia, ulterior a sfătuit-o pe mama copilului să meargă la biserica de care aparține.
O anchetă internă declanșată de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale încearcă să clarifice circumstanțele și să stabilească dacă pretențiile preotului au fost cu adevărat „recomandări” sau obligații nejustificate.